Miażdżyca

Miażdżyca

 

Miażdżyca jest przewlekłą chorobą, polegającą na powstawaniu zmian zwyrodnieniowych w aorcie, tętnicach, tętnicach wieńcowych i mózgowych, a niekiedy również w tętnicach kończyn. Prowadzi do stwardnienia ścian tętnic, a przez to zmniejszenia ich elastyczności, oraz zwężenia ich światła, co ostatecznie prowadzi do zamknięcia tętnicy, czego skutkiem mogą być tak poważne konsekwencje jak:

 

  • Niedokrwienie, a nawet udar mózgu
  • Tętniak aorty
  • Choroba wieńcowa
  • Zawał serca
  • Powstawanie zgorzeli, prowadzące do amputacji kończyn
  • Zawał nerki

 

W leczeniu miażdżycy podstawą jest ustalenie przyczyn choroby. 
Można je poznać wykorzystując test EAV w oparciu o metodę dr. R. Volla

 

 

Wykonany u nas test EAV:

  • pomoże nam ustalić przyczyny zaburzeń krążenia, ciśnienia, oraz przyczyny powstawania zmian miażdżycowych.
  • pozwoli sprawdzić które organy pracują nieprawidłowo, oraz dlaczego, a dzięki temu dowiemy się z jakim rodzajem zmian w organizmie mamy do czynienia i jaki rodzaj kuracji powinniśmy zastosować.
  • dowiemy się jakie są przyczyny niedoborów mineralnych powodujących zmiany w obrębie tętnic, lub narządów,
  • sprawdzimy czy organizm obciążony jest pozostałościami metabolitów, metalami ciężkimi, bądź toksynami
  • będziemy wiedzieli w jaki sposób przywrócić zdrowie i dobre samopoczucie.

Zadaj o swoje zdrowie już dzisiaj.
Zadzwoń i umów się na wizytę

 


Miażdżyca Objawy


Odczuwalne dla pacjenta objawy miażdżycy pojawiają się dopiero w momencie, w którym choroba jest już w stanie tak zaawansowanym że może w każdej chwili zaowocować udarem, zawałem bądź śmiercią.

 

Objawy miażdżycy są zależne od umiejscowienia najrozleglejszych złogów miażdżycowych (blaszek miażdżycowych):

  • naczynia wieńcowe
    • ból dusznicowy,
    • zaburzenia rytmu serca
  • tętnice szyjne
    • zawroty głowy,
    • zaburzenia widzenia,
    • utraty przytomności
  • naczynia krwionośne zaopatrujące nerki
    • Niewydolność nerek
  • tętnice nóg
    • oziębienie nóg,
    • owrzodzenia,
    • chromanie przystankowe – zmuszający do odpoczynku ból nóg, po przejściu określonego dystansu

 

To oznacza że musimy być bardzo czujni, ponieważ do ostatniej chwili możemy nie być świadomi toczącej nasze ciało choroby. Dlatego trzeba przeciwdziałać, czyli: przeanalizować i zmienić tryb życia oraz dietę, a także wykonywać pewne badania, mogące potwierdzić bądź rozwiać nasze objawy, zanim staną się one tak poważne, że nie będzie miejsca na wątpliwości.

 

 

Przyczyny miażdżycy i jej przebieg

 

Powszechnie przyjęło się uważać, że podstawowym powodem miażdżycy jest wysoki poziom cholesterolu, ponieważ towarzyszy on powstawaniu płytek miażdżycowych, cholesterol nie jest natomiast powodem, lecz skutkiem rozpoczęcia procesu, w wyniku którego rozwija się miażdżyca.

 

Miażdżyca powstaje prawie wyłącznie w tętnicach dużego układu krążenia, czyli aorcie i odchodzących od niej tętnicach, tak więc miejscach w których istnieje wysokie ciśnienie krwi. Jej przyczyną są uszkodzenia ścian naczyń krwionośnych wynikające z braku niezbędnych minerałów, aminokwasów oraz witamin, tworzących i zabezpieczających, ściany naczyń krwionośnych, oraz wysokiego stężenia homocysteiny. Istotną rolę w rozwoju miażdżycy może odgrywać infekcja bakteriami z rodzaju Chlamydia.

 

Niektóre spośród brakujących i NIEZBĘDNYCH mikroelementów to:

  • witamina B6, B12, oraz kwas foliowy, biorące udział w rozkładzie homocysteiny (której podwyższone stężenie w ogromnym stopniu uszkadza naczynia krwionośne i przyczynia się do rozwoju wielu poważnych chorób, w tym miażdżycy),
  • witamina C - będąca głównym składnikiem kolagenu, którego zadaniem jest budowanie mięśni gładkich (to z nich zbudowane są ściany naczyń krwionośnych).

 

 

Przy niedoborze niezbędnych mikroelementów maleje wytrzymałość i elastyczność naczyń krwionośnych, dodatkowo podniesiony poziom homocysteiny uszkadza ściany tętnic, w wyniku czego powstają ubytki, które są uszczelniane przez cholesterol, aby nie dochodziło do poważniejszych uszkodzeń, mogących powodować krwawienia wewnętrzne. Cholesterol i lipidy gromadzą się w wewnętrznej błonie tętnic, aby uzupełnić powstałe ubytki i odbudować ścianę naczyń krwionośnych. Lipidy i cholesterol odłożone w miejscach ubytków zaczynają gromadzić makrofagi (broniące organizm przed bakteriami), fibroblasty (odpowiedzialne za syntezę kolagenu – służącego do budowy ścian tętnic), oraz powodują rozrost mięśni gładkich (z których tętnice są zbudowane – efekt działania wspomnianego kolagenu).

 

Moglibyśmy przyjąć ten proces za naturalną odbudowę tętnic przez organizm, lecz powstająca w ten sposób blaszka miażdżycowa ulega stopniowemu zwapnieniu (wapń w organizmie odpowiedzialny jest między innymi za krzepnięcie krwi), co prowadzi do stwardnienia tętnic, zmniejszenia ich elastyczności i zwężenia światła.

 

Następnie zaczynają pojawiać się ubytki śródbłonka nad ogniskiem miażdżycowym, co powoduje gromadzenie się w tym miejscu płytek krwi i prowadzi do narastania zakrzepów (z powodu zmniejszenia stężenia prostacykliny – wytwarzanej w śródbłonku i odpowiedzialnej za hamowanie agregacji płytek krwi i rozkurczanie ścian naczyń krwionośnych, czyli obniżanie ciśnienia krwi). Jeżeli w wyniku postępowania choroby blaszka miażdżycowa pęknie, dochodzi do zakrzepu mogącego całkowicie zatamować przepływ krwi przez daną tętnicę, powodując martwicę bądź zawał obszaru narządu zaopatrywanego przez tą tętnicę. W taki właśnie sposób dochodzi do zawału serca i zawału mózgu (niedokrwiennego udaru mózgu).

 

 

Dlatego monitorowanie i obniżanie poziomu cholesterolu NIE USTRZEŻE NAS PRZED MIAŻDŻYCĄ
jedyne co może nam pomóc to:


  • Zapewnienie organizmowi niezbędnego budulca dla naczyń krwionośnych, czyli dbanie o to, aby uzupełniać dietę o minerały, aminokwasy i witaminy, których w pryskanym i genetycznie oraz termicznie przetwarzanym pożywieniu jest coraz mniej
  • Ustalenie i usunięcie przyczyn niedoboru minerałów (np. zaburzenia trawienia, wchłaniania, czy metabolizmu)
  • Ruch – sport, spacery, rozciąganie, czynny wypoczynek
  • Wyeliminowanie (znaczne ograniczenie) używek – papierosów i alkoholu
  • Oczyszczenie organizmu ze szkodliwych metabolitów z którymi może w wyniku zaburzeń pracy organów wewnętrznych nie radzić sobie sam (kazeomorfina, gluten, mucyna, itp)

Blaszka miażdżycowa

 

Blaszka miażdżycowa jest zwyrodnieniem powstałym w śródbłonku tętnicy, stopniowo zmniejszającym jej średnicę, co może prowadzić do zatamowania dopływu krwi do pewnego obszaru części ciała, bądź narządu, który dana tętnica zaopatruje. Sposób powstawania płytki miażdżycowej opisaliśmy dokładniej w „przebiegu miażdżycy”, dla uzupełnienia należy natomiast podkreślić że to nie cholesterol jest główną składową blaszki miażdżycowej, jedynie samo jądro blaszki (zazwyczaj do 10 %) składa się z cholesterolu i jego ilość w blaszce warunkuje jej stabilność (im więcej cholesterolu tym większe prawdopodobieństwo pęknięcia blaszki).

 

Blaszka miażdżycowa - skład

 

Blaszka miażdżycowa składa się z włókien kolagenowych, soli wapnia, zagregowanych płytek krwi, ponadto zwiększenie blaszki miażdżycowej powstaje w wyniku tworzenia się pod wpływem kolagenu mięśni gładkich w obrębie blaszki, oraz sieci drobnych naczyń krwionośnych, odchodzących od naczyń odżywiających ścianę tętnicy.

 

Cholesterol LDL HDL

 

Cholesterol jest związkiem chemicznym odgrywającym bardzo ważną rolę w organizmie. Bierze udział w syntezie wielu hormonów (m. in. kortyzol, testosteron i progesteron) , jest odpowiedzialny za produkcję kwasów żółciowych, gospodarkę białkową, hormonalną, elektrolitową i mineralną organizmu. Cholesterol jest również niezbędny w syntezie witaminy D, zaś jego obecność ma duże znaczenie dla funkcjonowania synaps (połączenia między komórkami nerwowymi mózgu).

 

Cholesterol w organizmie


W pożywieniu przyjmujemy ok. 25 - 30% (średnio ok. 1 g.) obecnego w organizmie cholesterolu, pozostała ilość pochodzi z:

  • Wątroby (do 2 g, czyli ok. 65%), skąd trafia wraz z żółcią do dwunastnicy
  • Jest efektem złuszczania nabłonka wyściełającego przewód trawienny (ok. 0,5 g / dobę – 15 - 20%)

 

Niskie stężenie cholesterolu może prowadzić do bardzo poważnych zaburzeń czynności hormonalnych i powodować liczne powikłania zdrowotne, prowadzące nawet do zmian nowotworowych.

 

Mit na temat cholesterolu


Wśród najczęściej spotykanych mitów na temat cholesterolu jest dzielenie go na dwa rodzaje: LDL – czyli cholesterol „zły” iHDL – czyli cholesterol „dobry”. Należy natomiast wyjaśnić że nie są to rodzaje cholesterolu, lecz lipoproteiny o dwóch różnych gęstościach i funkcjach będące jego nośnikiem w organizmie, czyli substancje odpowiedzialne za jego transport z wątroby do komórek organizmu (LDL - Low Density Lipoproteins, czyli lipoproteiny niskiej gęstości) i z powrotem, do wątroby, jeśli nie został w pełni wykorzystany (HDL - High Density Lipoproteins, czyli lipoproteiny wysokiej gęstości)

 
Projekt i wykonanie: Best Project