Miażdżyca |
Miażdżyca
Miażdżyca jest przewlekłą chorobą, polegającą na powstawaniu zmian zwyrodnieniowych w aorcie, tętnicach, tętnicach wieńcowych i mózgowych, a niekiedy również w tętnicach kończyn. Prowadzi do stwardnienia ścian tętnic, a przez to zmniejszenia ich elastyczności, oraz zwężenia ich światła, co ostatecznie prowadzi do zamknięcia tętnicy, czego skutkiem mogą być tak poważne konsekwencje jak:
W leczeniu miażdżycy podstawą jest ustalenie przyczyn choroby.
Wykonany u nas test EAV:
Zadaj o swoje zdrowie już dzisiaj.
Miażdżyca ObjawyOdczuwalne dla pacjenta objawy miażdżycy pojawiają się dopiero w momencie, w którym choroba jest już w stanie tak zaawansowanym że może w każdej chwili zaowocować udarem, zawałem bądź śmiercią.
Objawy miażdżycy są zależne od umiejscowienia najrozleglejszych złogów miażdżycowych (blaszek miażdżycowych):
To oznacza że musimy być bardzo czujni, ponieważ do ostatniej chwili możemy nie być świadomi toczącej nasze ciało choroby. Dlatego trzeba przeciwdziałać, czyli: przeanalizować i zmienić tryb życia oraz dietę, a także wykonywać pewne badania, mogące potwierdzić bądź rozwiać nasze objawy, zanim staną się one tak poważne, że nie będzie miejsca na wątpliwości.
Przyczyny miażdżycy i jej przebieg
Powszechnie przyjęło się uważać, że podstawowym powodem miażdżycy jest wysoki poziom cholesterolu, ponieważ towarzyszy on powstawaniu płytek miażdżycowych, cholesterol nie jest natomiast powodem, lecz skutkiem rozpoczęcia procesu, w wyniku którego rozwija się miażdżyca.
Miażdżyca powstaje prawie wyłącznie w tętnicach dużego układu krążenia, czyli aorcie i odchodzących od niej tętnicach, tak więc miejscach w których istnieje wysokie ciśnienie krwi. Jej przyczyną są uszkodzenia ścian naczyń krwionośnych wynikające z braku niezbędnych minerałów, aminokwasów oraz witamin, tworzących i zabezpieczających, ściany naczyń krwionośnych, oraz wysokiego stężenia homocysteiny. Istotną rolę w rozwoju miażdżycy może odgrywać infekcja bakteriami z rodzaju Chlamydia.
Niektóre spośród brakujących i NIEZBĘDNYCH mikroelementów to:
Przy niedoborze niezbędnych mikroelementów maleje wytrzymałość i elastyczność naczyń krwionośnych, dodatkowo podniesiony poziom homocysteiny uszkadza ściany tętnic, w wyniku czego powstają ubytki, które są uszczelniane przez cholesterol, aby nie dochodziło do poważniejszych uszkodzeń, mogących powodować krwawienia wewnętrzne. Cholesterol i lipidy gromadzą się w wewnętrznej błonie tętnic, aby uzupełnić powstałe ubytki i odbudować ścianę naczyń krwionośnych. Lipidy i cholesterol odłożone w miejscach ubytków zaczynają gromadzić makrofagi (broniące organizm przed bakteriami), fibroblasty (odpowiedzialne za syntezę kolagenu – służącego do budowy ścian tętnic), oraz powodują rozrost mięśni gładkich (z których tętnice są zbudowane – efekt działania wspomnianego kolagenu).
Moglibyśmy przyjąć ten proces za naturalną odbudowę tętnic przez organizm, lecz powstająca w ten sposób blaszka miażdżycowa ulega stopniowemu zwapnieniu (wapń w organizmie odpowiedzialny jest między innymi za krzepnięcie krwi), co prowadzi do stwardnienia tętnic, zmniejszenia ich elastyczności i zwężenia światła.
Następnie zaczynają pojawiać się ubytki śródbłonka nad ogniskiem miażdżycowym, co powoduje gromadzenie się w tym miejscu płytek krwi i prowadzi do narastania zakrzepów (z powodu zmniejszenia stężenia prostacykliny – wytwarzanej w śródbłonku i odpowiedzialnej za hamowanie agregacji płytek krwi i rozkurczanie ścian naczyń krwionośnych, czyli obniżanie ciśnienia krwi). Jeżeli w wyniku postępowania choroby blaszka miażdżycowa pęknie, dochodzi do zakrzepu mogącego całkowicie zatamować przepływ krwi przez daną tętnicę, powodując martwicę bądź zawał obszaru narządu zaopatrywanego przez tą tętnicę. W taki właśnie sposób dochodzi do zawału serca i zawału mózgu (niedokrwiennego udaru mózgu).
Dlatego monitorowanie i obniżanie poziomu cholesterolu NIE USTRZEŻE NAS PRZED MIAŻDŻYCĄ,
Blaszka miażdżycowa
Blaszka miażdżycowa jest zwyrodnieniem powstałym w śródbłonku tętnicy, stopniowo zmniejszającym jej średnicę, co może prowadzić do zatamowania dopływu krwi do pewnego obszaru części ciała, bądź narządu, który dana tętnica zaopatruje. Sposób powstawania płytki miażdżycowej opisaliśmy dokładniej w „przebiegu miażdżycy”, dla uzupełnienia należy natomiast podkreślić że to nie cholesterol jest główną składową blaszki miażdżycowej, jedynie samo jądro blaszki (zazwyczaj do 10 %) składa się z cholesterolu i jego ilość w blaszce warunkuje jej stabilność (im więcej cholesterolu tym większe prawdopodobieństwo pęknięcia blaszki).
Blaszka miażdżycowa - skład
Blaszka miażdżycowa składa się z włókien kolagenowych, soli wapnia, zagregowanych płytek krwi, ponadto zwiększenie blaszki miażdżycowej powstaje w wyniku tworzenia się pod wpływem kolagenu mięśni gładkich w obrębie blaszki, oraz sieci drobnych naczyń krwionośnych, odchodzących od naczyń odżywiających ścianę tętnicy.
Cholesterol LDL HDL
Cholesterol jest związkiem chemicznym odgrywającym bardzo ważną rolę w organizmie. Bierze udział w syntezie wielu hormonów (m. in. kortyzol, testosteron i progesteron) , jest odpowiedzialny za produkcję kwasów żółciowych, gospodarkę białkową, hormonalną, elektrolitową i mineralną organizmu. Cholesterol jest również niezbędny w syntezie witaminy D, zaś jego obecność ma duże znaczenie dla funkcjonowania synaps (połączenia między komórkami nerwowymi mózgu).
Cholesterol w organizmieW pożywieniu przyjmujemy ok. 25 - 30% (średnio ok. 1 g.) obecnego w organizmie cholesterolu, pozostała ilość pochodzi z:
Niskie stężenie cholesterolu może prowadzić do bardzo poważnych zaburzeń czynności hormonalnych i powodować liczne powikłania zdrowotne, prowadzące nawet do zmian nowotworowych.
Mit na temat cholesteroluWśród najczęściej spotykanych mitów na temat cholesterolu jest dzielenie go na dwa rodzaje: LDL – czyli cholesterol „zły” iHDL – czyli cholesterol „dobry”. Należy natomiast wyjaśnić że nie są to rodzaje cholesterolu, lecz lipoproteiny o dwóch różnych gęstościach i funkcjach będące jego nośnikiem w organizmie, czyli substancje odpowiedzialne za jego transport z wątroby do komórek organizmu (LDL - Low Density Lipoproteins, czyli lipoproteiny niskiej gęstości) i z powrotem, do wątroby, jeśli nie został w pełni wykorzystany (HDL - High Density Lipoproteins, czyli lipoproteiny wysokiej gęstości) |