Cukrzyca typu 2

Cukrzyca typu 2 - Objawy, przyczyny, leczenie

 

Jest to najczęściej spotykany typ cukrzycy, dotyczy aż 4% społeczeństwa w Polsce. Dane statystyczne podają że liczba osób chorych stale rośnie, zaś według szacunków ilość osób które nie są świadome rozwijającej się u nich choroby jest dwukrotnie większa. Na drugi typ cukrzycy zazwyczaj zapadają osoby po 30 roku życia, choć odnotowywane są coraz częściej przypadki zachorowania osób młodszych (cukrzyca typu MODY – opisana poniżej), jednakże zachorowalność zauważalnie rośnie wraz z wiekiem.

 

 

Dla łatwiejszego zrozumienia można podzielić przebieg cukrzycy typu 2 na etapy:


  • Postępujące uodparnianie się komórek organizmu na insulinę
  • Znaczny wzrost wydzielania insuliny spowodowany „przegłodzeniem” niedostatecznie zaopatrzonych w cukier komórek i coraz większym stężeniem glukozy we krwi (które jak już wiemy stymuluje wytwarzanie insuliny)
  • Wzmożone wydzielanie przez wątrobę tłuszczu (spowodowane wysokim poziomem glukozy we krwi)
  • Przestawienie się organizmu na tryb wysokomoczowy
  • Następuje zapaść trzustki (spowodowany pośrednio jej wzmożoną aktywnością), w wyniku czego trzustka przestaje produkować insulinę, zaś odporność komórek na insulinę nie spada
  • Znacznie wzrasta masa ciała i nieuchronnie zbliża się kryzys cukrzycowy

 

Zaburzenia gospodarki cukrowej w cukrzycy typu 2 zazwyczaj postępują powoli i mogą być niezauważalne, z powodu złej interpretacji objawów u osób chorych, zrzucających coraz gorsze samopoczucie i rozwijające się objawy na karb przemęczenia, przepracowania i dużego stresu związanego z pracą, czy życiem w coraz większym pośpiechu. Osoby te zwykle piją więcej płynów, częściej korzystają z toalety i odczuwają dużo większy poziom zmęczenia.

 

 

Objawy cukrzycy typu 2 to:


  • Częstsze oddawanie moczu
  • Przemęczenie, senność i osłabienie
  • Picie dużej ilości płynów
  • Zamazane widzenie
  • Suchość i świąd skóry
  • Uczucie zwiększonego głodu oraz pragnienia
  • Mrowienie lub utrata czucia w obrębie dłoni i stóp
  • Niegojące się zakażenia skóry, pochwy i pęcherza moczowego
  • Drożdżakowe zapalenie pochwy
  • Problemy z nerkami, sercem
  • Kwasica
  • Śpiączka

Przyczyny cukrzycy 2 typu

 

Medycyna konwencjonalna upiera się przy opinii, zgodnie z którą „dokładne przyczyny rozwoju tych zaburzeń nie są jeszcze poznane”, popularne są opinie, że to wzrost tkanki tłuszczowej szczególnie w okolicy brzucha powoduje odporność na insulinę. Zwykło się zrzucać przyczyny tego typu cukrzycy na ogólnikowe stwierdzenie: „epidemia otyłości połączona z niezdrowym trybem życia”, jedyne co nakierowuje naszą uwagę we właściwą stronę to sformułowanie „nieprawidłowy profil lipidowy”.

Istnieją poważne naukowe źródła dostarczające wiarygodnych wyjaśnień, które nie tylko tłumaczą przyczyny wystąpienia i nasilenia objawów, ale rokują również duże szanse na pełne wyleczenie cukrzycy typu 2. Aby zastanowić się nad przyczynami występowania cukrzycy 2 typu, należałoby pójść tropem „nieprawidłowego profilu lipidowego”, przyglądając się funkcji i budowie lipidów.

 

Lipidy są związkami chemicznymi, dzielącymi się na tłuszcze, woski i sterole, przy czym dla nas najistotniejsze w tej chwili są kwasy tłuszczowe, których podstawową funkcją jest:

  • budowanie błon komórkowych
  • magazynowanie energii (z 1g wyzwala się 9kcal)
  • budowa tzw. „materiału zapasowego”, czyli zapasowej tkanki tłuszczowej umożliwiającej robienie przerw w posiłkach i utrzymującej temperaturę ciała
  • magazynowanie wody (30-50% tkanki tłuszczowej stanowi woda)

 

Jak nietrudno się domyślić kwasy tłuszczowe powstają z tłuszczów – organizm buduje lipidy, a za ich pomocą błony komórkowe z takiego materiału jaki mu dostarczamy i tu pojawia się temat diety, ale trzymajmy się odpowiedniej kolejności.

Wspomnieliśmy że lipidy odpowiadają za budowanie błon komórkowych. Zdrowa membrana (błona) komórki zawiera dopełnienie typu cis (jest to cząsteczka tłuszczu nienasyconego). Powoduje to że błona jest płynna, śliska i ma dużą przewodność. Tłuszcze typu cis są tłuszczami nienasyconymi, uzyskiwanymi w efekcie tłoczenia na zimno.

 

 

Tłuszcze w trakcie obróbki cieplnej - czyli pod wpływem ogrzewania, przechodzą w formę trans, która jest szkodliwa tak dla człowieka jak i zwierząt – i w takiej formie sprzedawane są (w postaci niejełczejących olejów rafinowanych) do konsumpcji.

Jeżeli z powodu naszej diety zaczyna brakować kwasów tłuszczowych typu cis, organizm buduje błony komórkowe z tego co ma – tzn. kwasów tłuszczowych typu trans, oraz krótko i średniołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych, co czyni błonę komórkową sztywną i lepką uodparniając komórki na insulinę i hamując wchłanianie glukozy.

Uproszczając – jesz oleje i tłuszcze rafinowane (trans), oraz produkty w których skład wchodzą, bądź przy pomocy których są przyrządzane. Odstawiłeś natomiast zdrowe tłuszcze cis – tłoczone na zimno. Dlatego organizm z braku dobrego materiału buduje błony Twoich komórek z tego co mu dajesz, czyli niezdrowych, nieprzepuszczalnych tłuszczów, przez co Twoje komórki uodparniają się na insulinę.

Spożywanie tłuszczów tego typu jest też przyczyną tycia, a więc tycie jest takim samym objawem jak insulinoodporność, a nie jej przyczyną.

 

 

Jeszcze bardziej uproszczając – jesteś tym co jesz! 
Wniosek – zadbaj o siebie, Twój organizm Ci się za to odwdzięczy.

 

W cukrzycy drugiego typu bardzo ważne jest przestrzeganie odpowiedniej diety. Bardzo pomocne są naturalne suplementy diety. Dowiedz się więcej na temat naturalnych preparatów wspomagających organizm w walce z cukrzycą.

 

Wstecz Wstecz

 
Projekt i wykonanie: Best Project